Funkcióelemzés kérdéseiA transzferár dokumentáció készítésekor számos kérdés vetődik fel az összeállítás során (például: funkcióelemzés kérdései), melyek azon társaságok számára, akik először készítenek ilyet meglepő lehet, ezért összeállítottam egy kérdéslistát a dokumentáció készítésének fázisaihoz.

Az alábbi kérdéslista a dokumentáció egyik legkritikusabb részéhez a funkcióelemzés területéhez készült és a legalapvetőbb kérdéseket tartalmazza.

Funkcióelemzés kérdései:

  • Milyen funkciókat képvisel a cégcsoporton belül a társaság? K+F, gyártás, számviteli, adminisztrációs szolgáltatások, minőség ellenőrzés, beszerzés, szállítás stb. (ennek a beazonosítása azért fontos, mert ilyen összehasonlítható társaságokat kell keresni)
  • Milyen kockázatokat vállal a társaság? Készletkockázat, árkockázat, finanszírozási kockázat, árfolyamkockázat, vevői kockázat, piaci kockázat, garanciális kötelezettségek vannak –e? Értelem szerűen magasabb kockázat vállalásáért magasabb ellenérték jár.
  • Tevékenység végzése során milyen eszközöket kell használnia? Tárgyi eszközök, immateriális jószág, pénzügyi eszközök?

Fontos, hogy ezen eszközöket a társaság hogyan használja a tevékenység végzése során, bérli vagy saját eszközökként, lízing vagy egyéb konstrukció fennáll-e, mivel ezeket mind érvényesíteni kell az árnál, hiszen független fél is így tenne.

A fenti néhány alapvető kérdés jól mutatja, hogy a transzferár dokumentáció készítése során a dokumentálandó társaság kérdőívvel és szóbeli felmérése elengedhetetlen, mivel másképp megfelelő dokumentáció nem készíthető. Megjegyeznénk, hogy a funkció elemzésről a magyar szabályozás nem tartalmaz elegendő információt, az OECD irányelvekben hosszabban kifejtve megtalálható az erre vonatkozó szabályozás.