Holding társaságok transzferárazása, előnyökA belföldi, kapcsolt vállalatok transzferár dokumentáció készítése során gyakran tapasztaljuk, hogy a nemzetközi kapcsolt vállalatok által használt transzferárazási és egyéb adózási struktúrák közül nagyon sokat Magyarországon, belföldön is hatékonyan lehetne alkalmazni, azonban ezek hasznosítása a legtöbb esetben elmarad. Ilyen szituációkat nagyon sok esetben a holding társaságok transzferárazása során derítünk fel.

A belföldi vagyonkezelő vagy holding társaságok alkalmazása, illetve párhuzamos tevékenységek kiszervezése belföldi kapcsolt vállalatokba komoly hatékonyságnövelési potenciált hordoz magába, illetve adózási szempontból további előnyöket tesz kiaknázhatóvá.

Vagyonkezelő, holding társaság létrehozása alapvetően a központosított, ezáltal olcsóbb beszerzéseket, eszközök tulajdonlását, részesedések tulajdonlását az egyes kapcsolt vállalatokban és az osztalék összegyűjtését, pénzintézeti szolgáltatások központosítását (pl: cash pool rendszer, netting rendszer, stb.), vevőkkel kapcsolatban a vevőkövetelések beszedését, központi adminisztrációt, munkavédelmet, minőségfejlesztést, informatikai eszközök és szolgáltatások hatékony beszerzését célozza általában, amely belátható, hogy az egész belföldi cégcsoport számára jelentős előnyöket hordoz magában.

Érdemes megjegyezni, hogy a belföldi cégcsoportok a csoportos áfa adóalanyiság lehetőségét sem használják ki, pedig ez is egy kiváló adóoptimalizációs lehetőség.

A tevékenységüket végző, úgynevezett operatív társaságok pedig kizárólag a hatékony feladatellátással tudnak foglalkozni, azaz kiszűrésre kerülnek a tagvállalatok mindegyikénél ellátott duplikált feladatok.

Nyilvánvalóan a holding vagy vagyonkezelő társaság által a tagvállalatok számára ellátott feladatok transzferárazása egy nagyon fontos kérdés, melyet a szervezeti átalakítást követően érdemes tisztázni és előre megtervezni.