Ingyenes ügyletek transzferárazásaA szakmai egyeztetések során sokszor kiderül, hogy az egyik legnagyobb transzferárazási feladat a társaságok számára, a kapcsolt felekkel folytatott ingyenes ügyletek transzferárazása. Ezek jellemzően olyan ügyletek, ahol az ellenértékkel szereplő ügylet mellett további ellenérték nélküli ügyletek szerepelnek.

Ezeknek az ingyenes ügyleteknek egy része könnyen beazonosítható ( pl.: egy gép mellé érkező ingyenes cserealkatrészek, leselejtezett átadott számítógépek stb.), de vannak olyan ügyletek is, melyeknek a beazonosítása már messze nem ilyen egyszerű feladat (pl.: a betanítási szolgáltatás technológiai tudásanyagai), hiszen ez know-how átadásával is jár, ennélfogva a tranzakció típus szintjén már nem egy egyszerű betanításról van szó, hanem egy olyan komplex ügyletről, melyet csak részekre bontva lehet beárazni.

Kereskedő cégek esetén is jellemzőek az ingyenes ügyletek, például a termékbeszerzések mellé sokszor kapnak a kereskedő cégek ingyenes árumintákat, reklám eszközöket például tollat, sapkát, pólót, melyeknek az értéke éves szinten a társaságok forgalmához viszonyítva magas összeget is kitehet, ezért a transzferár dokumentációba történő szerepeltetésük indokolt lehet.

Érdemes a társaságoknak ilyen szempontból is átgondolni az ügyleteiket, ugyanis további, korábban talán nem nem dokumentált ügyleteket lehet ilyen módon azonosítani, melyet érdemes minél hamarabb feltárni és pótolni.