2015. január 1-jétől kiegészült az adózás rendjéről szóló törvény 178.§ 17. pontja és a társasági adóról szóló törvény 4.§ 23. pontja az alábbi bekezdéssel:

“kapcsolt vállalkozás:

az adózó és más személy, ha köztük az ügyvezetés egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg.”

Az ügyvezetés egyezőségének kérdése 2015. január 1-jétől egy újabb vizsgálandó szempont a kapcsolt vállalkozási viszony tekintetében, mely adatbázisok használata nélkül nagyon nehezen vizsgálható, illetve nem szabad elfelejtkezni az adózás rendje szerinti bejelentési kötelezettségről sem, azaz érdemes 2015. január 1-jei hatállyal felülvizsgálni a kapcsolt vállalkozások listáját és módosítani a könyvelésben a törzsadatokat, illetve meg kell tenni a bejelentéseket is.

Arról sem érdemes elfelejtkezni, hogy ezen bekezdés miatt a többi adónemben is többlet kötelezettségünk keletkezhet mint például innovációs, reklámadó, helyi iparűzési adó, különadók stb.

A definíció nem tartalmazza az egyezőség mértékét, így a részbeni egyezőség esetén is fenn áll a kapcsolt vállalkozási jogviszony, illetve azáltal is, ha az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyás megvalósul.

Amennyiben a kapcsolt vállalkozásai átvilágítására van szüksége, kérem keressen minket az info@tilea.hu-n, készségesen állunk rendelkezésére.