Kiküldetés és transzferárDe hogy jön össze a kiküldetés és transzferár? A munkavállalók munkájának cégcsoporton belüli optimális kihasználását a cégcsoport tagjai sokszor úgy biztosítják, hogy egyes munkavállalókat másik tagvállalathoz küldenek ki. Ez a transzferárazás szempontjából azt jelenti, hogy a munkavállaló egy másik tagvállalat rendelkezésére áll, de az általa végzett tevékenységgel kapcsolatos kockázatokat a fogadó tagvállalat nem veszi át, azaz a kiküldő tagvállalat csak a munkavállaló megfelelő képesítéséért felel, az általa végzett tevékenységért nem. A fogadó tagvállalat a munkavállalót a saját üzletmenetébe integrálja és a munkavállalóval szemben utasításra jogosult.

A külföldi kiküldetésben lévő munkavállalók kapcsolt vállalatok közötti határon átnyúló teljesítményre vonatkozóan az OECD modellegyezmény 9. cikke vonatkozik, mely szerint ennek is meg kell felelnie a szokásos piaci ár elvének. Ez nem csak a munkavállalónak kifizetett összegekre vonatkozik, hanem a teljes személy jellegű kifizetés összegére.

A munkavállaló személyével összefüggő kifizetés az alábbi lehet például:

  • fix bér, bónusz, mozgó bér
  • természetbeni juttatások
  • nyugdíj előtakarékosság
  • indirekt költségek (bérszámfejtés költségei)
  • utazási költségek
  • túlórák díjai stb.

A személy jellegű kifizetés felosztásakor figyelemmel kell lenni, hogy a munkavállaló hány tagvállalat érdekében tevékenykedik. Vizsgálandó, hogy a kiküldött egyéb költségei (biztosítás, lakhatás biztosítása stb.) magasabbak-e mint az a bér, melyet a fogadó vállalat egy hasonló munkavállalónak a helyi munkaerő piacon fizetne. Nyereség felszámítására csak akkor van lehetőség, ha egy cégcsoporton belüli szolgáltatás nyújtás részeként tekinthető a kiküldetés.

Másik vizsgálandó szempont, hogy a kiküldött munkavállaló költségalapon történő átterhelésével a magánszemélynek Magyarországon személyi jövedelem adó fizetési kötelezettsége keletkezik, illetve a nemzetközi társadalombiztosítási szabályokra is tekintettel kell lenni.

A transzferár dokumentáció készítése során legyünk elővigyázatosak és ne feledkezzünk meg a kiküldetés és transzferár kapcsolatáról.

További információ a következő bejegyzéseinkben:

Külföldi munkavégzés adózása

Külföldre költözés adózása