Transzferár dokumentáció frissítéseA már korábbi évre vagy évekre elkészített transzferár dokumentáció frissítése azon túlmenően, hogy törvényi kötelezettség, adótervezési szempontokat figyelembe véve is hasznos lehet. Hogy ezt a fajta tervezési előnyt kihasználhassuk, mindenképpen ki kell alakítanunk magunkban azt a szemléletet, mely szerint a transzferárazás az egy év közben folyamatosan végzett tevékenység kell hogy legyen.

Transzferár dokumentáció frissítése – helytelen szemlélet

Sajnos nagyon sok vállalat számára a transzferár dokumentáció frissítése illetőleg a transzferárazási feladatok ellátása kizárólag a beszámoló készítési időszakra korlátozódik, ami nem a legideálisabb stratégia. Azt gondolom, hogy ez a fajta szemléletbeli különbség az ide vonatkozó törvényi szabályozás félreérthető megfogalmazásából adódik. Ugyanis maga a törvény azt írja elő, hogy a transzferár dokumentáció frissítése vagy elkészítése legkésőbb a beszámoló elkészítésével egyidejűleg kell, hogy megtörténjen, így nagyon sokan kizárólag az elkészítési határidőre fókuszálnak. Pedig ha minden funkcióját betöltő transzferár dokumentációt szeretnénk készíteni, akkor az év közi transzferárazás szinte kötelező. Így csak javasolni tudom, hogy ha van rá lehetőségünk év közben is célszerű erre figyelmet fordítani féléves vagy negyedéves időszakonként, illetve legkésőbb év végén, december elején a társasági adó feltöltés előtt – a helyes feltöltési adat meghatározásához amúgy is szükség lehet a transzferárazás következtetéseire -,amely számos adóoptimalizációs lehetőséget rejt magában.

Adóoptimalizációs lehetőségek

A transzferárazás adóoptimalizációs lehetőségei elsősorban az adatok és információk újból és újból történő ellenőrzéséből és elemzéséből következnek. Ugyanis a független összehasonlítható társaságok pénzügyi adatai jellemzően évről-évre változnak, így a régebbi adatokból kiindulni sok esetben téves következtetésekre juthatunk, amely sok esetben jelentős adótöbblet befizetését eredményezi, amelyet legkorábban a következő év május 31-én kérhetünk vissza. Másrészről az év végi korrekciós számlák, mint elszámoló számlák kiállításához is szükség lehet a frissített adatokra, így ez számos adónemet is érinthet.

Továbbá az összehasonlítható független társaságok listája is évről-évre változik, ugyanis az egyik évben még nyereséges összehasonlítható független társaság a következőben évben már veszteséges lehet, így kiesik a szűrési listából, illetve sokszor fordul az elő, hogy az egyik évben a dokumentációban szerepeltetett összehasonlítható független társaság a másik évben már nem létezik, megszűnik, vagy a szűrés eredményeibe nem kerül bele.

Az OECD irányelvek is kimondják, hogy az adóalanynak még az ár meghatározása előtt fontolóra kell vennie, hogy adójogi szempontból megfelelően jár-e el, azaz az adóalany akkor jár el ésszerűen, ha megvizsgálja, hogy rendelkezésére állnak-e a független ügyletekből származó összehasonlítható adatok, illetve meg kell vizsgálnia, hogy a korábbi években a transzferár – képzéséhez felhasznált feltételek megváltoztak-e.