Transzferár dokumentáció típusokMielőtt transzferár dokumentációt készítene a transzferár dokumentáció készítését megelőző konzultáció során mindig az egyik legfontosabb kérdés az, hogy a választható transzferár dokumentáció típusok közül melyet érdemes választanunk.

A cégcsoport szintű dokumentáció (közös dokumentáció, master file) készítésének az a nagy előnye, hogy a magyar szakemberek által készített transzferár dokumentációk mind költség szempontjából, mind a dokumentáció részletességéből adódóan kiváló alternatívát jelent az Európai Unióban kapcsolt vállalatokkal rendelkező vállalatcsoportok számára. Egy dologról azonban nem szabad megfeledkezni, mégpedig arról, hogy a társasági adó bevallásának készítésekor a bevalláson jeleznünk kell az adóhatóság felé, hogy ezt a típusú transzferár dokumentációt választottuk.

Az önálló vagy egyetlen társaságra készülő transzferár dokumentációk a cégcsoport szintű dokumentációval szemben nagyobb idő és pénzráfordítást jelentenek, hiszen a dokumentációban feltüntetett adatokat a kapcsolt vállalatok transzferár dokumentációiban szereplő adatokkal minden esetben egyeztetni kell. Ezen felül a cégcsoport szintű transzferár politikát és elveket is bele kell foglalni a dokumentációkba, illetve ez esetben minden egyes társaságra külön-külön elkészül a dokumentáció általános része is. Mindez nagyon sok duplikációt jelent az adatok és információk tekintetében, így nyilván a hibázás esélye is nagyobb.

Ezért a cégcsoport szintű dokumentációt érdemes előnyben részesíteni az önálló, egyetlen társaságra készülő transzferár dokumentációval szemben.