Transzferárazási határidőkTranszferárazási határidők vonatkozásában számtalanszor olvasom szaklapokban, szakértők tollából, hogy közeledik a határidő május 31-e, a transzferár dokumentációk elkészítésének határideje, illetve, hogy éppen milyen magas mulasztási bírságokat lehet kapni az el nem készített transzferár dokumentációból adódóan, mely természetesen valóban így van, de nézzük azért meg most egy másik oldalról is ezt a témát.

Transzferárazási határidők vonatkozásában egyrészről vegyük észre és legyünk figyelemmel a tekintetben, mely szerint  a transzferár dokumentációt valóban a májusi beszámolóval együtt kell elkészíteni, azonban a transzferárazás kérdéskörét nem ekkor kell vagy kellene körbejárni, hanem az adóévben folyamatosan, ugyanis utólag már sokkal nehezebb módosítani, mint előre megfelelően megtervezni és végig helyesen kezelni.

Másrészről nem szabad elfeledkezni arról, hogy a transzferárazás egy kiváló adótervezési lehetőség is. Ehhez értelem szerűen hozzátartozik egy bizonyos mértékű adókockázat viselése. Sok esetben  az adókockázatot a mulasztási bírság összegével összehasonlítva azt tapasztalhatjuk, hogy a mulasztási bírság összege az adókockázat összegének csupán a töredéke. Ezért érdemes ezzel a témával egész évben, minden új és régi tranzakció felülvizsgálatakor foglalkozni. Természetesen az már más kérdés, hogy a transzferár nyilvántartást az adóévet követően is el lehet készíteni az előírt határidőig bezárólag, de érdemes év közben erről egy transzferár adótervező táblát alkalmazni vagy analitikus nyilvántartást vezetni róla, mert így nagyon sok adót, időt és energiát lehet  megspórolni.

Egy másik sokat emlegetett szempont az adózó bizonyítási terhe, de okleveles és igazságügyi adószakértőként én inkább lehetőséget látok benne, ugyanis a szabad bizonyítás elve alapján egy kiválóan alátámasztott dokumentációban foglaltakat megkérdőjelezni az adóhatóságnak is komoly időbe és energiába telik, illetve az ilyen módon elkészített dokumentáció az adókockázatot is jelentősen csökkenti.

Így minden társaság számára ajánlom a transzferárak év közben történő adótervezését, akár dokumentáció részek elkészítését, az adókockázatok feltárását és csökkentését.