Üzletág átadásának transzferárazásaAz üzletág átadásának transzferárazása mindig az egyik legnagyobb kihívást jelenti a szakértők számára, több szempontból is.

2012. január 1-jétől az általános forgalmi adó törvény is bevezette az üzletág átadásának fogalmát, melyre vonatkozóan speciális „egyszerűsítő” szabályokat is megfogalmazott, mely módosítás már időszerű volt az általános forgalmi adó törvény rendszerében a megváltozott gazdasági környezet miatt. Az üzletágak értékesítése a válság következtében jelentősen felgyorsult és ennek következtében a transzferárazásuk komoly feladat elé állítja a szakértőket.

Miért van ez?
Az üzletágak értékesítésekor az értékesítési árat az üzletág jövőbeni jövedelmezőségének jelenértéke alapján szokták megállapítani, azonban az üzletág átadásával ingatlan, eszközök, követelések, kötelezettségek, készletek, know-how, márkanév átadása történik, melyeknek egyenként kell transzferár és számviteli szempontból is az árát meghatározni.

A követelések, kötelezettségek, eszközök, készletek, ingatlan értékének meghatározása könnyebb feladat, de a know-how, márkanév árának meghatározása már sokkal nehezebb és összetettebb, így ezekre kellő időt kell rászánni, illetve adótervezési kérdések mérlegelését sem szabad elfelejteni.