Veszteség és transzferárVeszteség és transzferár? Nos, ez gyakoribb kérdés, mint gondolnánk. Minden látszat ellenére a veszteséges kapcsolt vállalatok transzferár dokumentációjának elkészítése a gyakorlatban nem feltétlenül jelent problémát A lényegi kérdés az ilyen társaságok esetében, hogy mi miatt keletkezett a veszteség. Ugyanis sok esetben nem a kapcsolt ügyletekből adódóan, hanem egyéb tényezők játszanak benne szerepet..

Az OECD irányelvek szerint a kapcsolt vállalatok ugyanúgy elszenvedhetnek veszteségeket mint a független társaságok, a magas alapítási költségek, kedvezőtlen gazdasági feltételek, hatékonyság hiánya vagy más üzleti ok miatt.

Azonban értelem szerűen egy független társaság, ha folyamatosan veszteséget realizál beszünteti a működését, míg ez kapcsolt vállalkozások esetén nem biztos, hogy így van, mivel például, ha egy cégcsoportnak az adott tevékenysége fenntartásához a kapcsolt vállalatára szükség van a termékek legyártása miatt, azonban a megfelelő haszonban a gyártó kapcsolt vállalat nem részesül, akkor veszteség keletkezik, melyet ki kell igazítani.

Ez természetesen például egy olyan üzleti stratégia alkalmazása esetén, hogy a cégcsoport a piacra betörjön átmenetileg, ésszerű időszakon keresztül elfogadható, vagy új piacok megszerzése miatt, új termék, szolgáltatások piacra való bevezetése miatt, de ha ez ésszerű időszakon keresztül folytatódik szükség lehet a kiigazításra.

Az összehasonlítható társaságok kiválasztása veszteséges kapcsolt vállalatok esetén nehézségekbe ütközhet, ugyanis, ha nem a fenti ésszerű időn belül módosuló feltételekről van szó, akkor a kiigazítás jól láthatóvá fog válni az összehasonlítható társaságok eredményei miatt.

Amennyiben a fenti okok állnak fenn, akkor az összehasonlítható társaságok között is lesznek olyanok, melyek veszteséget realizáltak, melyek felhasználását általában a magyar adóhivatal kifogásolja, azonban nagyon sok esetben ennek jogalapja van, így ilyen esetben érdemes az indoklásban részletesen kitérni minden egyes feltételre és megfelelően alátámasztani a létjogosultságát a veszteséges összehasonlítható társaságok adatainak felhasználásának.