FunkciókA funkcióanalízis évek óta a transzferár dokumentáció része, ahol az alábbi funkciók részletes leírását kell megjeleníteni:

  • tevékenységek azonosítása (pl. K+F, tervezés, gyártás, reklám, marketing, fuvarozás)
  • funkciók gazdasági jelentősége
  • felhasznált erőforrások (pl. költségek, ráfordítások, beruházások)
  • vállalt üzleti kockázatok (pl. árfolyamkockázat, garancia, pénzügyi kockázat)

A magyar társasági adórendszer az alábbiakat kedvezményezi, így a funkciók különböző országokba való telepítésekor az alábbi kérdések mérlegelendőek:

K+F tevékenység
A kutatást és kísérleti fejlesztést oly módon ösztönzi a törvény, hogy az ezen tevékenységhez kapcsolódó költségeket többszörösen engedi meg érvényesíteni az adóalapnál. A költségeket általában kétszer lehet elszámolni. Egyrészt a számviteli elszámolásból adódóan költségként, értékcsökkenésként elszámolt összeg csökkenti a számviteli eredményt, így az adóalapot is, másrészt külön adóalap csökkentő tételként, még egyszer, az adóalap megállapításakor.

Jogdíj
A társasági adó rendszerében a jogalkotó külön elismeri és támogatja azokat a társaságokat, amelyek szellemi termékek fejlesztésével és hasznosításával foglalkoznak, és ebből szereznek ún. jogdíjbevételt. Az ilyen vállalkozások az adóalapjukat csökkenthetik a kapott jogdíj 50%-ával, vagyis a gyakorlatban a jogdíjbevételüknek csak a fele után adóznak.