Összehasonlító ár kereséseA transzferár dokumentáció készítése során többször megesett már, hogy olyan nagyvállalatok tevékenységét kellett elemeznünk, amelyek tevékenységüket illetően nem az Európai Unió tagállamaiban honos cégekkel versenyeznek, hanem az USA, Japán vagy éppen Kína nagyvállalataival, melyekre vonatkozóan összehasonlító ár tekintetében sem az Amadeus adatbázis nem tartalmaz információkat sem egyéb, külső forrásból nem sikerült független vállalatokat azonosítanunk. (Természetesen itt ki kell hangsúlyoznunk, hogy ennek megállapításához az adott vállalat tevékenységének mélyre ható ismeretére van szükség, hiszen ki kell tudnunk mondani azt, hogy sem minőségben, sem mennyiségben az adott piacon nem található a vállalat tevékenységével összehasonlítható adat, így összehasonlító ár.)

Egy konkrét példát alapul véve, speciális orvosi tevékenységekkel vagy genetikai kutatásokkal foglalkozó vállalatra vonatkozóan jó eséllyel csak az Amerikai Egyesült Államokban fogunk találni megfelelő összehasonlítható vállalatokat. Habár a tevékenységre vonatkozóan az Amadeus adatbázisból kinyerhetünk bizonyos adatokat, de a konkrét tevékenységek összehasonlítása közben a tevékenységek eltérései miatt mégis el kell vetnünk azokat.

Mit tehetünk ilyen esetben?
A tőzsdén jegyzett vállalatok esetén egyszerű dolgunk van, mert az ő beszámoló adataik nyilvánosak, de sajnos ezek a vállalatok jellemzően kapcsoltak. Megkereshetjük személyesen is az adott vállalatot és elkérhetjük a beszámoló adatait. Nekünk az a személyes tapasztalatunk, hogy a vállalatok rendszerint ezt átadják. De használhatunk egyéb nemzetközi céges adatbázist is, amennyiben rendelkezésünkre áll ilyen.  Ha megszereztük a szükséges adatokat akkor nincs más dolgunk, mint a beszámoló adatokat összevetni a magyar számviteli szabályokkal és egy magyar számviteli törvénynek megfelelő „átfordítást” végezni, annak érdekében, hogy összehasonlíthatóvá tegyük a megszerzett adatokat a magyarországi társaság számviteli adataival. Ebben a formában már le tudjuk vonni a szükséges következtetéseket.