Amadeus adatbázis - adatbázis használatTalán nem véletlen, hogy a céges adatbázisok közül az Amadeus adatbázis az egyik legismertebb, hiszen a transzferár dokumentációk ellenőrzéséhez, mint tudjuk a magyar adóhatóság az Amadeus adatbázist használja, mellyel kapcsolatban a Bureau van Dijk weboldalán találunk részletesebb információkat.

Az adatbázis használatról általában

Az adatbázis használat a transzferár dokumentációk készítés szempontjából elengedhetetlennek bizonyul. A folyamat lényege, hogy a vizsgált tranzakció, gazdasági ügylet illetve vállalkozás szempontjából megfelelő és összehasonlítható tranzakciókat, gazdasági ügyleteket illetve társaságokat azonosítsunk nyilvánosan hozzáférhető céges adatbázisok felhasználásával. Az itt fellelt és azonosított információk képezhetik a transzferár elemzés alapját.

Főszabály szerint arra kell törekednünk, hogy a rendelkezésre álló adatok közül a vizsgált gazdasági eseménnyel illetve vállalattal leginkább összehasonlítható adatokat azonosítsuk. Mindenképpen figyelemmel kell lennünk arra, hogy a vizsgált ügylet vagy vállalat jellegére tekintettel, a szükséges információkat megfelelő adatbázisból nyerjük ki. Mindezt úgy, hogy ez költséghatékonyan történjen, oly módon, hogy az az adózóra aránytalanul magas terhet ne rójon. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a “legolcsóbb” és “legkönnyebben hozzáférhető” adatbázist kell kiválasztani, azaz nemzetközi ügyletekkel rendelkező társaságok vizsgálata esetén, nemzetközi cégadatokat tartalmazó adatbázist javasolt használni, magyar ügyletekkel rendelkező cégek esetén, elégséges a magyar társaságok adatait tartalmazó adatbázist használni, de természetesen nemzetközi adatbázis magyar ügyletekre vonatkozó adatait is fel lehet használni.

Amadeus adatbázis

Gyakorlati tapasztalatunk alapján fontos kiemelnünk, hogy az Amadeus adatbázis használatának nincs kizárólagossága, annál is inkább, mivel tudjuk jól, hogy a transzferár dokumentáció készítéséről szóló PM rendelet módosításába ezen adatbázis kvantitatív szűrési lépései nem kerültek rögzítésre, tehát más adatbázist is lehet és érdemes is használni. [22/2009 (X.16) PM rendelet 4.§]

Erre lehet jó példa a OneSource vállalat OneSource Advantage nevű céges adatbázisa, akár az Amadeus kiegészítéseként, de akár önmagában is hasznos lehet. Egy rendkívül komplex adatbázisról van szó, amely az általános vállalati adatokon túlmenően komoly nemzetközi iparágelemzéseket is tartalmaz angol nyelven, melynek fordítására nincs feltétlenül szükség, lévén, hogy a jelenlegi törvény értelmében a transzferár dokumentációkat 2014-ben angol, német és francia nyelveken is el lehet készíteni, melyet az adóhatóság is elfogad.

További információ az Adatbázis használat cikkünkben.