Önkormányzati tulajdonban lévő társaságokAz önkormányzati tulajdonban lévő társaságok transzferár dokumentáció készítési kötelezettsége 2003 óta éppúgy fennáll, mint a többi gazdasági társaság esetében. Törvény által megfogalmazott kivételt csak az állami többségi tulajdonban lévő társaságok képeznek.

Azonban nagyon fontos megemlíteni, hogy ezen cégek esetében egy speciális helyzetről van szó, hiszen városgazdálkodási, vízgazdálkodási, hulladékkezelési, fürdő üzemeltetési, ingatlan hasznosítási és egyéb, a városhoz kötődő feladatokat látnak el, amelyekre nagyon nehéz olyan összehasonlító társaságokat találni, akik független cégként megegyező vagy nagyon hasonló tevékenységeket végeznek, így sok esetben nagyon aprólékos önköltség számításra van szükség ahhoz, hogy az összehasonlítható tevékenységű társaságokat tevékenység típusonként hozzá tudjuk rendelni az egyes önköltség típusokhoz.

Így általában elmondható, hogy az önkormányzati tulajdonú társaságok esetén részletesebb elemzésre van szükség annál, mint csupán a tranzakció típusok összehasonlítása a független társaságok tevékenységeinek jövedelmezőségével. Az önkormányzati tulajdonú társaságok esetében egy másik fontos kérdés mindig a szokásos piaci ártól való eltérés megítélése, ugyanis erre a tulajdonos önkormányzat döntő befolyást gyakorol, így ezt megváltoztatni legtöbbször csak hosszú egyeztetések útján van mód. Így az önkormányzati tulajdonú társaságoknak azt tudjuk javasolni, hogy mindig időben kezdjék meg a transzferár dokumentációjukkal kapcsolatos feladatok ellátását, ugyanis a nyilvántartás elkészítése esetükben is nagyon időigényes folyamat.