Jogdíjak transzferárazásaA jogdíjak transzferárazása korántsem egyszerű feladat. Azonban a jogdíjak kifizetését megelőzően számos lehetőség közül választhatunk, amelyek segítségével meg tudjuk állapítani azok valós piaci értékét.

Miért fontos ez?

Nyilvánvalóan a jogdíjak helyes „számlázási értékének” megállapítása nem csak azon vállalkozások esetében lehet fontos, amelyek transzferár dokumentáció készítésére kötelezettek, hanem azok számára is, amelyek szeretnének egyéb adókockázatokat is elkerülni (pl: ÁFA), illetve az elkövetkező adóellenőrzésekre gondolva szeretnék az adóhivatal számára átláthatóvá tenni az adott ügyletet, vagy csak egyszerűen adóoptimalizálási célokra szeretnék használni az adatokat. De ne feledjük, hogy egy ilyen kalkuláció a már meglévő transzferár dokumentációnk kiegészítéseként, vagy annak felülvizsgálatában is jó szolgálatot tesz.

Megoldási javaslataink (általában Európai Unión belüli jogdíjakra vonatkozóan):

Royalty Range – ingyenes és fizetős része is van az adatbázisnak, 2005-től tartalmaz adatokat

ktMINE – fizetős adatbázis

Royalty Stat – ingyenes és fizetős adatbázis

Mindenképp a figyelmükbe szeretnénk ajánlani a következő, amerikai gyakorlatot tükröző, jogdíjakkal kapcsolatos cikket is.

(Ne feledjük, hogy a transzferárazás gyakorlata az USA-ból indult és a mai napig ebben az országban a legfejlettebb és legkifinomultabb, így nem árt figyelemmel kísérni az ottani gyakorlati tapasztalatokat és tendenciákat, mert nagyon hasznos tud lenni.)